Natuurhuisje ‘Boshuis’ nabij Arnhem

Unieke ligging van het natuurhuisje

Arnhem, Oosterbeek en omgeving zijn karakteristiek vanwege de heuvels en steile bulten. Ook de Johannahoeve heeft een glooiend karakter, met mooie doorkijkjes.

Oosterbeek en Arnhem liggen namelijk op de stuwwal die de overgang vormt tussen de Betuwe en de Veluwe. Vele beken hebben hierin hun eigen beekdal uitgesleten, wat de bossen en velden een buitenlands karakter geven.

Al van oudsher werd dit landschap gewaardeerd; menig rijke koopman liet hier vroeger zijn landhuis bouwen. Oosterbeek bestaat nog steeds uit vele landgoederen, waar de Johannahoeve er een van is. Ook heeft Oosterbeek veel betekend voor de ontwikkeling van de Schilderskunst. Halverwege de 19e eeuw was het uitvalsbasis voor de schilders van de Oosterbeekse School (Bilders, Mauve, Maris etc.). Nog steeds heeft het dorp een hoog kunstzinnig gehalte en Kröller Muller is op fietsafstand.

De Johannahoeve ligt ten noorden van Oosterbeek, op de gemeentegrens met Arnhem. Het landgoed is voornamelijk in eigendom van de congregatie van Mill Hill, die er een rusthuis hebben voor gepensioneerde missionarissen. Maar ook bevindt zich in het bos de abdij Koningsoord, bewoond door Trappistinnen. Zij hebben recent de natuurbegraafplaats Koningsakker aangelegd. Het landgoed grenst aan het sportcentrum Papendal.

Loop je vanuit het huis in oostelijke richting, dan kom je op de Airborne begraafplaats (War Cemetery). Op dit ereveld liggen vele soldaten en piloten begraven die in september 1944 sneuvelden bij de Slag om Arnhem, een onderdeel van de bevrijdingsoperatie Market Garden. Ook op de Johannahoeve is destijds zwaar gevochten.

Ga je vanuit het huis is zuidelijke richting, over het spoor, dan kom je via het landgoed de Hoge Oorsprong richting de uiterwaarden en de Rijn. Het is mogelijk om hoog op de stuwwal uit te kijken over de Rijn en de Betuwe. Dat kan bij de Westerbouwing, op het Duno-plateau of vanaf de uitzichttoren de Boersberg.

Heb je genoeg van al dat bos, dan kan je ook het rivierenlandschap opzoeken. Zo kan je prachtig door de uiterwaarden wandelen. Bijvoorbeeld over het kerkepad, naar het oudste kerkje van Nederland. Ook kan je met het Drielse voetveer over naar de Betuwe, waar je kunt genieten van het Betuws rivierenlandschap.

Naar het noorden toe ga je richting het park De Hoge Veluwe, Warnsborn, De Plancken Wambuis en de Ginkelse heide. Daar kan je eindeloos wandelen en fietsen.

Natuurhuisje Veluwe Boshuis zicht op Natuurbegraafplaats KoningsakkerNatuurhuisje Veluwe Boshuis zicht op Mill HillNatuurhuisje Veluwe Boshuis Trappistinnen klooster KoningsoordNatuurhuisje Veluwe Boshuis Natuurbegraafplaats Koningsakker